Cijeli događaj završit ćemo Mishelinovom večerom s pet zvjezdica u Hotelu Nomad koju će pripremiti Igor Jagodic, zaključio je Hodžić
Sarajevo Destination Festival 2024. / Academia by Nermin Hodžić okupila vodeća regionalna i evropska imena iz oblasti gastronomije, kuhaju našu tradicionalnu hranu
N. Čusto
Sarajevo Destination Festival 2024., događaj koji u glavnom bh. gradu danas i sutra okuplja turističke privrednike i goste iz 15 zemalja, zasiguno će obilježiti štand s vrhunskom gastronomskom ponudom u organizacije Akademije by Nermin Hodžić.
Ovaj događaj okupit će više od 150 učesnika, koji će učesnicima i posjetiocima Festivala pripremati tradicionalna jela, nakon čega će uslijediti i degustacija.
Direktor i vlasnik Akademije, najbolji i najpoznatiji bh. šef Nermin Hodžić, kazao je da Akademija organizira veliki događaj Food innovations, masterclass radionice i panel diskusiju.
– Izuzetno smo zadovoljni da su se s radošću na naš poziv odazvali gosti iz regiona, najveća imena u ovoj oblasti. Dolazi nam Sandra Jadek, potpredsjednica Hrvatskog kuharskog saveza, vrhunska slastičarka, koja je proglašena najboljom slastičarkom 2019. godine. Ona je osvajačica bronze na Olimpijskim igrama 2024. godine, srebrena je bila 2020. na Svjetskom kupu. Ona je vrhunski predavač, izuzetno sposobna i voljna prenijeti znanje na mlađe. U tom smislu, mi smo animirali škole iz Sarajeva, Zenice, Istočnog Sarajeva, organizirao dolazak učenika iz cijele BiH da uživaju s nama i pokupe znanje od vrhunskih majstora – rekao je Hodžić.
Tema Festivala posvećena je tradiciji, s tim da ćemo mi koristeći savremene tehnike uz korištenje domaćih namirnica, tradicionalnu hranu prezentirati na moderniji način.
– Gost je i Vanja Puškar, najbolji srbijanski kuhar, koji je trenutno majstor chief novog brenda New Balkan cuisine. Ovo je treći put da nam je gost već treći put i svaki put nas oduševi, prenosi svoje znanje. Predstavit će se s jelom koje je radio na Hell’s kitchenu. Treća osoba je Igor Jagodic, koji je zvijezda drugog dana Festivala. On nam dolazi iz Slovenije, nosi Michelinovu zvjezdicu, šef je u restoranu Restavracija Strelec. On će nam se predstaviti sa Amus bushom, predjelom i glavnim jelom na manifestaciji – rekao je Hodžić.
Ono što je jako bitno, kaže, jeste to da će ove masterclass radionice trajat po sat i po, a kompletan proces pripreme jela bit će prezentiran i na kraju će učesnici imati mogućnost da degustiraju hranu.
– Imat ćemo i panel diskusiju tema je „Čuvanje naslijeđa ili eksperimentiranje. Kako balansirati između tradicionalnih i modernih tokova u ugostiteljstvu“. Učestovat će velikani kulinarstva Mirko Golijanin, direktor hotela Termag, Slobodan Kakuća, F&B menadžer i nekadašnji direktor hotela Holiday, Zaim Merdan, majstor kuhar, Dražen Šafar, predsjednik Udruge kuhara i slastičara grada Slatina iz Hrvatske te Vanja Puškar. Kroz panel diskusiju bitno navesti i potencirati važnosti tradicije u svemu ovome što radimo, jer je tradicionalna kuhinja jako bitna, to je identitet svake zemlje i jako je bitno prezentirati je na najbolji mogući način. U BiH se etablirao ćevap ili pita, ali naša kuhinja je mnogo bogatija i jako je bitno kroz ove manifestacije mlađim generacijama prezentirati našu tradicionalnu kuhinju – naglasio je Hodžić.
Drugog dana Festivala, najavljuje on, također će biti održane masterclass radionice.
– Tako će kolega Timur Kahrović održati radionicu o temi „Tradicija i historija bosanske kafe“, Ekipa Bar levels iz Hrvatske održat će radionicu „Umijeće Flair bartrendinga“, Denis Memić će imati radionicu o temi F&B art, dok će Nikola Merdović, predsjednik Udruženja barmena Crne Gore predstaviti svoju radionicu „Tajne zadovoljnog gosta“. Na kraju, barmeni će nam prirediti veliki šou. Cijeli događaj završit ćemo Mishelinovom večerom s pet zvjezdica u Hotelu Nomad koju će pripremiti Igor Jagodic – zaključio je Hodžić.
(Foto: Almir Durgut)
Novosti
Error: No posts available for this Facebook ID
Povezano
Predstavljena Strategija razvoja turizma u Sarajevu do 2030.
29 Oktobra, 2024
Kanton Sarajevo nastavlja obarati turističke rekorde
7 Oktobra, 2024