Azema i Salih Bureković prave najbolje domaće pite na Prokoškom jezeru: Turistu budu oduševljevni kada probaju naša jela

U razgovoru za portal Turistički.ba Salih priča da je rođen na Vranici, na Prokoškom jezeru. Gotovo cijelu mladost je proveo na ovoj planini, a budući da živi selu Turkovići u…

Autor: N. ČUSTO

Prokoško jezero smješteno na Vranici jedno je od najljepših prirodnih područja u Bosni i Hercegovini, ali i generalno u regiji. Prirodne ljepote očaraju sve posjetioce, posebno goste iz arapskih zemalja, kojima je posljednjih godina za vrijeme posjete BiH, jezero na Vranici, neizostavna destinacija za odmor i uživanje.

Osim prirodnih ljepota, Prokoško jezero krase i oplemenjuju i domaćini, mještani fojničkih sela, mahom starije životne dobi, koji su cijeli život vezani za ovaj prirodni dragulj. Rođeni su tu, rasli i u mladosti bili pastiri na Vranici i nikada je nisu napustili.

Azema Bureković: Gosti uživaju u domaćim pitama

Tako vrlo rijetko možete doći na Prokoško, a da ne sretnete vrijedne domaćine Saliha i Azemu Bureković.

Posebno ako želite pojesti dobru domaću pitu, onda morate doći u vikendicu kod Burekovića. Kao da i njihovo prezime nagovještava da nećete otići, a da prije toga niste probali ukusne domaće pite, burek, krompirušu, sirnicu, zeljanicu…

U razgovoru za portal Turistički.ba Salih priča da je rođen na Vranici, na Prokoškom jezeru. Gotovo cijelu mladost je proveo na ovoj planini, a budući da živi selu Turkovići u mjesnoj zajednici Prokos, koja se nalazi na obroncima Vranice na putu prema Fojnici, cijeli život je vezan za jezero.

“Jezero mi je uvijek bilo oaza mira. Otkako sam u penziji, trudim se da svaki trenutak provedem tu. Jednostavno ovdje se najbolje osjećam. Zahvaljujući kuharskom umijeću moje supruge, za vrijeme ljetne turističke sezone, gostima na Prokoškom jezeru nudimo domaću pitu, čaj, bosansku kahvu… To nam dođe kao razonoda, a pošto nam svi hvale pitu i budu zadovoljni, onda se pomalo bavimo i kulinarstvom” – priča Salih.

Kako kaže, njegova supruga je glavni kuhar, ali i on je tu da joj pomogne kada je u pitanju priprema domaćih pita i generalno usluge.

“Dolaze nam gosti iz svih krajeva svijeta. Kada probaju naša jela, budu oduševljeni. Posebno ih očara naša pita. Ali, pošto mi imamo i domaći med, džemove, skove, ljekovite biljne sirupe, nerijetko probaju, kupe i ponesu u svoje zemlje” – kaže Bureković.

Njegova supruga Azema dodaje da pite prave od domaćeg mlijeka, sira, krompira, mesa… Svi sastojci naše hrane i poslastica su domaći, kao i recepti koje je naslijedila od majke i nane.

Iako je na Prokoškom jezeru, zahvaljujući velikom interesovanju turista da posjete ovu destinaciju, porastao broj drvenih katuna, Bureković kaže da nema velike razlike u odnosu na ranije godine te da ovaj prirodni dragulj nije ugrožen.

“Prokoško jezeru uvijek je isto, lijepo. Istina je da ima puno više gostiju, ali to nama ne smeta, ako ga ne zagađuju i svi poštuju pravila ponašanja u prirodi. Budući da je jesen, već se može očekivati i snijeg, a dolaskom zime i mi se spuštamo u svoje selo, ali s prvim proljećem, ako Bog da, vraćamo se na jezero” – poručuje Salih.