Ako poželite svom nepcu i stomaku pružiti merak, onda je pravo vrijeme da probate specijalitete BiH
Bosanska sofra gurmanski mamac za sve veći broj posjetilaca naše zemlje

Priča o sarajevskom sahanu, baklavi, bestilju, bureku, ćeteniji, ćevapima, travničkom siru i cazinskom medu mnogima se danas čini pomalo staromodnom i poprilično prevaziđenom pogotovo naspram bečke šnicle, štrudle, torte, hamburgera, pizze, a naročito imajući u vidu svo šarenilo onoga što inače krasi gastronomsku ponudu našega doba i u BiH i u svijetu. Upravo je BiH tačka u kojoj se sreću i mimoilaze dvije prepoznatljive kulturne tradicije – jedna zapadnjačka simbolički predstavljena Bečom i jedna istočnjačka koju na primjeren način simbolizira Istambul nekadašnja prijestonica Osmanskog carstva.
I narativ o autohtonom gastronomskom naslijeđu unutar ove priče, nezaobilazan je upravo u ovom vremenu, kada se čini da je vrijeme velikih imperija prošlo. Time se u fokus vraća i neraskidiva veza između tipično domaćih prehrambenih proizvode i ugleda tradicionalnih gastronomskih specijaliteta pogotovo što ove forme nematerijalne kulturne baštine predstavljau estetski i gurmanski mamac za sve veći broj posjetilaca naše zemlje.
Ako poželite svom nepcu i stomaku pružiti merak, onda je pravo vrijeme da probate specijalitete Bosne i Hercegovine. Tradicionalna bosanska jela su spoj tradicije, kulture i historije koja se odvijala na ovim krajevima. Baš zato je toliko posebna, a sa sobom uvek nosi težnju ka uživanju i onome što u ovim krajevima zovemo „merakom”.

Hrana ovde ima poseban značaj, prenosi se generacijama tako da još uvek uživamo u jelima predaka. Ponekad u izvornom obliku, ponekad uz trunčicu modernog prilagođavanja.
Zahvaljujući bogatim i burnim historijskim dešavanjima na ovim prostorima, bosanska kuhinja je poprimila uticaje orijentalnih, mediteranskih i zapadnjačkih kuhinja. Tako je značajan uticaj turskih, austrougarskih, arapskih, jevrejskih kultura i kuhinja, te izuzetan spoj orijentalnih i zapadnjačkih uticaja koji su ostavili traga. Međutim, iako neka jela potiču izvorno iz tih zemalja i perioda (jer je ova zemlja dugo godina bila pod tuđim uticajima) ona je svakom jelu dala svoj trag, pa se tako danas mnogo razlikuje od turskih, arapskih i drugih kuhinja.

Osnovna čar ogleda se u dugoj pripremi jela, sa puno pažnje i strpljenja. Jela se dugo pripremaju u svom “soku”, sa malo začina koji puštaju da namirnice zadrže svoj izvorni ukus i miris do istinske formule za uživanje.

U zavisnosti od područja Bosne i Hercegovine i kuhinja se pomalo razlikuje. I na kraju, bilo na kojem mjestu u Bosni i Hercegovini da dođete jedno je sigurno nećete moći da odolite mirisima tog kraja.
Novosti

Error: No posts available for this Facebook ID
Povezano